Je functie gebruiken om inzetbaarheid later te versterken
Veel mensen denken bij het woord inzetbaarheid direct aan een volgende functie, solliciteren, netwerken, etc. Vaak roept dit niet bepaald het enthousiasme op. Deze gevoelens sturen het proces; ze gaan graag verder met de orde van de dag. Dat is jammer want zij lopen kansen om nu te werken aan verbeterde inzetbaarheid mis. Herken je dit? Lees dan dit artikel. Het geeft je inzicht hoe je – binnen je functie nu – kunt werken om inzetbaarheid straks te versterken. Zet vooral je rationele bril op. Dat wil zeggen; even de emotie opzij en voor jezelf inventariserend lezen of jij voldoende gebruik maakt van de volgende mogelijkheden.
Speel een rol in veranderingen en vernieuwingen
Dat veranderingen orde van de dag zijn weten we allemaal wel. Of je zelf actief betrokken bent bij die veranderingen is een ander verhaal. Het maakt verschil of je degene bent die de verandering voorbereidt of mee vorm geeft of dat je degene bent die wacht tot je instructies krijgt over de verandering. Geredeneerd vanuit inzetbaarheid is het openstaan voor en het vormgeven van verandering een sterk punt. Het sterkt je souplesse om met veranderingen mee te doen. Bovendien maak je jezelf gewild voor de werkgever. Veranderingen zijn nu eenmaal niet weg te denken. Het is van toegevoegde waarde als je daar voorwaarts in bent en het bedrijf mee vooruit helpt. De grootte van de verandering is minder van belang, het gaat vooral om de meehelpende basishouding.
Ruim frustraties op, verwerk ze
Als je merkt dat je geen energie (meer) hebt om dit op te brengen – wat heel veel begrijpelijke redenen kan hebben – zorg dan dat je met die vermoeidheid of frustratie iets gaat doen om weer in positiever vaarwater terecht te komen. Want goed in je (werk) vel zitten is een zeer bepalende factor voor – toekomstige – inzetbaarheid. Ook is het mogelijk om opgelopen vermoeidheid en frustratie op te pakken en te verwerken. Niemand anders dan jijzelf kan dit doen.
Kies een herkenbare expertise en bouw die verder uit
Veel werknemers plannen hun loopbaan niet actief. Uit onderzoek (eind 2011) weten we dat 65% de loopbaan aan het toeval over laat. Ik hoor veel verhalen van mensen die ooit als uitzendkracht ergens binnenkwamen, niet van plan waren om te blijven en er nu – vele jaren later – nog altijd werken.
Op zich niets mis mee. Wat wel kwetsbaar maakt is als op meerdere gebieden expertise is opgebouwd. Een paar jaar dit, een paar jaar dat. Lang was de gangbare gedachte dat het ‘goed was om eens wat anders te gaan doen’. Dat is zeker waar voor het meemaken van een verandering en het moeten aanspreken van het leer- en aanpassingsvermogen. Echter, toegevoegde waarde zit vandaag de dag in goed opgebouwde expertise rond een bepaald vak, onderwerp, proces, methodiek, structuur, etc.
De opgeknipte expertise is geen probleem zolang er geen sprake is van herplaatsing. Zodra dat wel aan de orde is, is degene met de duidelijk herkenbare en gericht opgebouwde expertise duidelijk in het voordeel. Als je dus iemand bent met meerdere expertises, maak dan de balans op en kies gericht voor een bepaald domein/onderwerp waar je verder in wilt. Let daarbij op de goede indicatoren. Inzetbaarheid is enorm geholpen met werk doen dat je prettig vindt om te doen en waar je energie van krijgt. Bij het kiezen van een domein/gebied komt wat we noemen ‘werkondernemerschap’ aan de orde want waar doe je goed aan, wat geeft perspectief, etc.? Natuurlijk zijn dit lastige vragen. Het gaat immers om het inschatten van mogelijke kansen of risico’s in de toekomst. Het wordt niet voor niets werkondernemerschap genoemd. Toch is het zeer raadzaam om dit vraagstuk ter hand te nemen en het er niet op aan te laten komen.
Over Monique van Eeuwijk
Mijn naam is Monique van Eeuwijk en ik ben sinds 1997 initiatiefnemer en eigenaar van Binnenzaken Coaching & Training. Ik help je om de modus te vinden om fluitend je loopbaan door te gaan. Ik (en de coaches en trainers waarmee Binnenzaken samenwerkt) leer je hoe je lekker in je (werk)vel, je functie en in de markt blijft liggen.