Organisatie in verandering? Zo ben je als professional veranderproof
Verandering is de constante factor. Toch komen niet alle veranderingen echt dichtbij de eigen functie of de eigen afdeling. In mijn coaching en trainingen zie ik menig professional schrikken als een verandering echt nabij komt. Ongeacht leeftijd, opleidingsniveau of expertise. Degenen die er minder van schrikken zijn degenen die veranderproof zijn. Dit is geen willekeurig iets maar het resultaat van een bewuste aanpak. Als professional kan je veel doen om veranderproof te zijn. Hier enkele in de praktijk belangrijk gebleken principes:
Houd emoties en arbeidsmarktwaarde uit elkaar
Het is niet meer dan menselijk dat een (mogelijke) verandering in of over je baan emoties losmaakt. Zeker als er sprake is van een al lang bestaand dienstverband. De situatie vraagt van je dat je deze emoties verdraagt en verwerkt. Naast het verwerken van emoties staat het denken over jezelf in termen van arbeidsmarktwaarde. Dat staat volledig los van emoties. Het is hoe de arbeidsmarkt kijkt naar jouw tot nu toe opgebouwde expertise. Onderscheidt dus je emoties (hoe lastig dat ook is) en objectiveer je arbeidsmarktwaarde zoals bij wijze van spreken een Recruiter dat zou doen. En tot slot; leer structureel naar jezelf kijken in termen van arbeidsmarktwaarde en niet alleen als een verandering op komst is. Het maakt dat je doorlopend kijkt/werkt vanuit de ontwikkeling van expertise/arbeidsmarktwaarde. Zo wordt een verandering minder bedreigend, je aanpassingsvermogen sterker en ontleen je zekerheid aan jezelf.
Begrijp de veranderingen om je heen
Veranderingen die niet begrepen worden voelen bedreigender als wel begrepen veranderingen. Niet doorzien zorgt voor een gevoel van willekeurigheid en onvoorspelbaarheid en wakkert onveiligheidsgevoelens aan. Door tijd en energie te steken in het bestuderen en begrijpen van de verandering doorzie je beter en kan je beter bepalen wat voor jou wel of niet een goede reactie is. In de praktijk zie ik dat mogelijkheden om meer over de visie en strategie van de werkgever te vernemen nogal eens worden overgeslagen. “Taaie kost” hoor ik dan. Van hieruit moedig ik je aan je toch te verdiepen, omdat de inhoud ook voor jou persoonlijk van belang is. Navigeren wordt nu eenmaal veel logischer als je weet waar je rekening mee moet of kan houden.
Bouw bewust en gericht aan een expertise. Professionals die makkelijker meebewegen bij veranderingen zijn zij die over een duidelijke (beroeps)expertise beschikken. Zij plannen de opbouw van hun expertise. Veel werknemers plannen hun loopbaan niet actief. Onderzoek van eind 2011 liet zien dat 65% de loopbaan aan het toeval over laat. Op momenten van verandering toont zich hier een belangrijk verschil. Arbeidsmarktwaarde (intern vaak toegevoegde waarde genoemd) zit vandaag de dag in een goed opgebouwde expertise rond een bepaald vak, onderwerp, proces, methodiek, structuur, etc. Dat toegevoegde waarde zo belangrijk is komt vooral doordat menig vakgebied snel en breed professionaliseert. Met een beetje kennis red je het niet meer en zal de voorkeur uitgaan naar de professional die rondom het vakgebied zijn of haar relevante en actuele kennis, ervaring, opleiding en netwerk meebrengt.
Investeer in ontwikkelen
Verder ontwikkelen kan heel goed gecombineerd worden met de huidige functie. Er is wel voor nodig dat je actief wordt op het moment dat alles in je functie bekend voor je is. Dat is het moment waarop je functie geen leerwaarde meer heeft. Door iets nieuws naar je toe te trekken, breng je weer leerwaarde aan. Liefst trek je dat werk naar je toe dat verder bijdraagt aan de opbouw van een expertise. Zo word je steeds meer expert in dat ene gebied waar jij voor hebt gekozen. Denk bij ontwikkelen niet alleen aan het volgen van een opleiding, maar ook aan leren op de werkplek en met en via anderen. Denk ook aan leren via Internet, bijvoorbeeld via LinkedIn.
Zorg voor professionele zichtbaarheid, o.a. LinkedIn
Om maar met de deur in huis te vallen; LinkedIn is veel meer dan een plek om je CV online te zetten. Er kan veel meer; je kunt zien hoe anderen hun expertise hebben opgebouwd, welke opleidingen daaraan hebben bijgedragen, welk soort functies hebben bijgedragen tot de ontwikkelde expertise. Daarnaast biedt het tal van mogelijkheden om informatie uit te wisselen of kennis te delen met vak-/functiegenoten, specifieke vragen te stellen, discussies te voeren, etc. Een LinkedIn profiel heb je niet alleen als je een stap maakt maar continu. Kortom, LinkedIn kan als een grote bron van informatie dienen waar je je voordeel mee kan doen. Het heeft dus zin om je erin te verdiepen en jezelf te positioneren. Dat is sowieso goed, niet alleen wanneer je een stap maakt. Want dat roept dan juist het beeld op van “oh, die moet zeker …..”. En dat is juist wat je wilt voorkomen. Je profiel op LinkedIn laat zien dat je een oog naar buiten hebt en dat je mee doet in het functie-/vakgebied. Het maakt je als professional op een professionele manier zichtbaar en dat is heel iets anders dan het haantje uithangen (iets wat wel eens gedacht wordt bij zichtbaar zijn)!
Is wat ik hierboven met je deel een opgave voor je? Met persoonlijke coaching maak je concrete slagen in je ontwikkeling. Op een manier die past bij jouw natuur. Gebruik de vrijblijvende intake om te ervaren of professionele coaching bij jou past.
Over Monique van Eeuwijk
Mijn naam is Monique van Eeuwijk en ik ben sinds 1997 initiatiefnemer en eigenaar van Binnenzaken Coaching & Training. Ik (en de bij Binnenzaken aangesloten coaches en trainers) versterken je zelfkennis zodat je succes boekt op basis van jouw eigen natuur.