FROM THE BLOG

Tips om aanpassingsvermogen te versterken

We zitten in een turbulente tijd. Veranderingen nemen toe en zekerheden nemen af. De centrale opdracht aan ons allen is; de zekerheid van binnenuit halen. Door de onzekerheid aan te kunnen en aanpassingsvermogen te versterken. Zo blijf je relevant.  Steeds vaker is aanpassing in mijn coaching en training een hot item. Hieronder vier punten die belangrijk zijn als er meer aanpassingvermogen nodig is.

1. Ken en stuur jezelf; zelfbewust omgaan met stress en druk

Nuchter of meer emotioneel, daar hebben we niet alle invloed op. Het verschil wordt bepaald in je persoonlijkheid. Wél kunt je oefenen om jezelf weerbaarder te maken in het omgaan met stress en druk. Als je merkt dat je stress of druk ervaart – waar dan ook door – grijp dat dan aan om er van te leren en zelfkennis te versterken. Zet je eigen gedachten – over onderwerpen die stress geven – op een rijtje. Beoordeel daarna of je gedachten wel echt reëel zijn. De kans is groot dat je gedachten hebt die je eigen spanning eerder aanjagen dan verlagen. Alleen jijzelf kan dat aanpakken. Als je zelfinzicht hebt, kan zelfsturing toenemen. Zet naast iedere niet helpende gedachte een wel helpende gedachte. Een niet helpende gedachte is bijvoorbeeld ‘ik kan pas iets doen als ik weet welke veranderingen er komen’. Deze gedachte maakt gevoelens van machteloosheid los en wakkert passiviteit aan. Een wel helpende gedachte is ‘er zullen vraagtekens blijven, laat ik uitzoeken wat voor mij in ieder geval goed zou zijn om te doen’. De kans is groot dat deze gedachte je activeert en tot uitzoekgedrag aanzet. Leer jezelf aan zo objectief mogelijk naar je eigen denken en voelen te kijken en versterk je zelfkennis en zelfsturing. Op die manier train je jezelf in het omgaan met stress en druk. We noemen dat coping gedrag, het betekent dat je vaardig omgaat – gericht op oplossingen dus – met de moeilijkere dingen die je tegenkomt.

2. Houding; ‘ik wil’ plus ‘de markt vraagt’

ik-wil-naar-de-markt-vraagtDe arbeidsmarkt – dus ook het bedrijf waar je nu zit – is een vragersmarkt, de werkgever bepaalt. Aangeven wat je wilt, verwachten dat het bedrijf voor perspectief gaat zorgen, dat is een aflopende zaak. Zorg dus dat je zelf je aanpassingsvermogen versterkt; enerzijds door jezelf goed te kennen en anderzijds te anticiperen op de veranderingen. Pas jezelf in je omgeving door de juiste kennis en vaardigheden op de juiste plaats te brengen. Beweeg met het bedrijf mee want het bedrijf beweegt niet met jou mee. De bal ligt steeds meer bij jou als professional.

3. Aanpassingsvermogen; voor de ene makkelijker, voor de ander moeilijker

tryOok aanpassen is zo’n persoonlijkheidsaspect. Ook hier geldt dat je aan de basisinstelling niet veel kan veranderen. Wél kan je jezelf trainen. Door natuurlijke verschillen is dat voor de een makkelijker dan voor de ander. Het is echter altijd mogelijk om jezelf te trainen. Aanpassen is makkelijker voor wie niet snel zorgen heeft, graag met nieuwe dingen bezig is, snel herstelt na inspanning, tegenslag nuchter doorstaat en makkelijk oplossingen ziet. Lastiger is het voor wie snel bezorgd is, graag in het bestaande werkt, langer hersteltijd nodig heeft na inspanning, emotie heeft bij tegenslag en eerder een probleem ziet. Let op; het gaat om makkelijker en moeilijker aanpassen, niet om beter of slechter zijn. De een zal harder moeten trainen om aan te passen dan de ander. Dat klopt, zo is het wel. Als je iemand bent die moeilijker aanpast, train jezelf er dan in. Bewust en stapje voor stapje. Aanpassen kan gaan over andere taken, methoden, verantwoordelijkheid, bevoegdheden, regels, andere mensen om je heen zoals cliënten, collega’s, superieuren, werkomgeving (bijv. door reorganisaties) of leefomgeving. Het kan zijn dat je stress hebt als je gaat oefenen. Daarom begon ik deze blog met uitleg over omgaan met stress en druk. Oefenen leert je om stress te kunnen (ver)dragen. Dat is de drempel die genomen moet worden. Volg de aanwijzingen uit de eerste alinea als je met oefenen aan de slag gat. Oefening baart kunst, je zult merken dat stress afneemt als je jezelf uitdaagt en stapje voor stapje iets nieuws aangaat!

4. Doe waar je sterk in bent

foto-sterke-puntenAls je doet waar je sterk in bent, dan krijg je energie van je werk. Het spreekt voor zich dat inspanning en productiviteit dan makkelijk gaat. Zelfkennis over waar je goed in bent en wat je graag doet, is dus heel belangrijk. Als je niet precies weet wat je sterke punten zijn, lees dan deze blog over hoe je achter je sterke punten komt.
Als gedragsverandering lastig voor je is, overweeg dan eens persoonlijke coaching, veel andere professionals doen dat ook op die manier. Wil je meer weten over persoonlijke coaching, lees hier de FAQ’s. Als jij persoonlijke coaching overweegt ben je welkom om gebruik te maken van de vrijblijvende intake bij Binnenzaken.

Als je als manager op je afdeling iets wilt met aanpassingsvermogen/gedragsverandering, dan zijn er mogelijkheden door middel van workshops. etc. Je kunt hier contact opnemen om een en ander door te nemen en tot maatwerk te komen.

 

Over Monique van Eeuwijk
Foto-Monique-okt2011Mijn naam is Monique van Eeuwijk en ik ben sinds 1997 initiatiefnemer en eigenaar van Binnenzaken Coaching & Training. Vandaag de dag gaat het om een goede person-job-markt fit, dat wil zeggen: Goed in je vel zitten, in een functie die goed bij je past en waarin je waarde behoud en verder opbouwt voor de arbeidsmarkt. Daar help ik zakelijk professionals bij.