Zo heb je lang profijt van je hernieuwde energie
De vakantieperiode loopt ten einde. Voor velen van ons is de batterij weer goed opgeladen. Misschien heb je de tijd genomen om je een beeld te vormen van hoe je verder wilt. Met werk, relatie(s), gezin, vrije tijd, noem maar op. In de vorige blog kreeg je tips om tot verdieping in je zelfreflectie te komen. In deze blog volgen praktische tips om je hernieuwde energie aan te wenden om gewenste veranderingen aan te brengen.
Breng focus aan in je wensen
Niemand kan alles tegelijk. Teveel hooi op je vork maakt de kans op mislukking groter. Het is dus zaak dat je welbewust kiest welke verandering(en) je echt wilt. Het helpt om dit proces niet uitsluitend in je hoofd maar juist op papier of scherm – zodat je het letterlijk voor je ziet – zichtbaar te maken. Wat zou je willen veranderen? Schrijf alles op wat je maar kan verzinnen, maak overzicht! Kijk naar het totaalbeeld en bepaal welke dingen essentieel voelen en welke van minder belang zijn. Maak tenslotte je top 3 van de belangrijkste wensen en houd deze ergens in je zicht zodat je ze regelmatig ziet.
Bouw vertrouwen in eigen veranderkracht op
Er bestaat zoiets als ‘veranderzelfvertrouwen’. De link tussen iets willen en het ook laten lukken moet met enige regelmatig bevestigd worden. Daarin voelen we onze eigen kracht om te veranderen. Om dit zelfvertrouwen bewust op te zoeken hebben we kleine succeservaringen nodig. De uitdaging moet niet te simpel maar ook niet te moeilijk zijn. Juist in het oprekken van je eigen persoonlijke grens zit de beloning; het was best lastig maar het lukt me wel! Het effect is dat je zelfvertrouwen in veranderen toeneemt. Je ziet het al; dit proces gedijt bij enige gerichte voorbereiding. Puzzel dus even voor jezelf uit hoe dit opbouwproces er voor jou uit zou kunnen zien.
Als veranderen al vaker niet gelukt is
Sommige mensen proberen niet (meer) te veranderen omdat ze er geen vertrouwen (meer) in hebben. In dat geval is het belangrijk dat je vooral die zaken kiest die je zou willen, gewoon omdat je ze leuk vindt. Het hoeft niet nuttig te zijn. Het gaat erom dat je ervaart dat je in staat bent om dat wat je wilt ook werkelijk uit te voeren. Als je alleen nuttige dingen kiest ontbreekt nog wel eens de innerlijke motivatie om door te zetten. Bij leuke dingen lukt dat eerder. Als je vertrouwen om iets te veranderen weer wat hersteld is probeer je – met veel focus – vervolgens een verandering door te voeren die meer nuttig van aard is. Houd daarbij voor ogen dat het je eerder ook lukte iets te veranderen, dus waarom nu niet?
Misschien wil je een wat grotere verandering?
Nog meer dan bij een kleine verandering speelt goede voorbereiding een rol. Wat weinig aandacht kreeg zal ook niet leiden tot grootse succeservaringen. Visualiseer voor jezelf wat je graag als resultaat zou zien. Zie hoe je dan bent, wat je dan doet of niet doet, hoe je je daarbij voelt, etc.
Zie ook voor je hoe je de verandering concreet aan gaat pakken, zie jezelf de stappen zetten. Op het moment dat je het echt gaat doen heb je het al eens gezien en wordt het vele malen makkelijker.
Recharge!
Geen enkele batterij kan alleen maar geven en niet nemen, ook onze menselijke batterij niet. Wil je lang blijven profiteren van de hernieuwde energie die je nu voelt? Zorg dan dat je blijft voorzien in de volgende onderhoudstaken: hanteer gezonde leefregels (voldoende slaap, beweging, gezond voedsel, leuke dingen doen). Dat houdt het vermogen van de batterij de batterij op peil zodat je er goed op kan ‘leunen’.
Wil je naar aanleiding van dit artikel steun in je persoonlijke en/of professionele groei? Kijk dan ook eens hier bij persoonlijke coaching.
Over Monique van Eeuwijk
Mijn naam is Monique van Eeuwijk en ik ben sinds 1997 initiatiefnemer en eigenaar van Binnenzaken Coaching & Training. Ik help je de modus te vinden om fluitend je loopbaan door te gaan. Ik (en de coaches en trainers waarmee Binnenzaken samenwerkt) leer je hoe je lekker in je (werk)vel en je functie blijft zitten en ook goed in de markt blijft liggen.