Tips voor een rustiger hoofd
In de coaching en training merk ik dat echt veel mensen kampen met een vol hoofd. Dat kost veel energie. Mensen zeggen het ook, ‘ik wil meer rust in mijn hoofd’. Het woord ‘malen’ valt vaak. In dit artikel een aantal tips om overmatig denken binnen de perken te brengen.
Een hoofd vol stemmetjes
Als we een dump konden maken van vaak voorkomend denken zou ongeveer het volgende eruit komen: “Ik moet…, wat als …., lijstjes en nog eens lijstjes, ik mag niet …., dat moet ook nog, dat ligt er ook nog steeds, nog even dit of dat, dat doe ik niet goed, stel dat ik ….”, etc, Kortom; het is in het denken (mentaal) druk. Over wat geweest is of over wat nog komt. Over het algemeen zijn de stemmetjes niet zo vriendelijk van toon. Er zit vrij snel oordeel in. En voor de meeste mensen geldt; oordeel over onszelf! Als je heel feitelijk naar het denken kijkt zie je; het blijft maar rondgaan, er worden steeds nieuwe verbanden gelegd, het werkt niet naar een oplossing toe, er zit geen stop op. Dit is denken dat ons niet helpt maar ons belast.
Het kan ook anders
Het goede nieuws is dat onderzoek uitwijst dat we de manier van denken kunnen veranderen. Plasticiteit wordt dat genoemd. De gebaande paden kunnen – via inzicht, bewustzijn en bijsturing – veranderd worden. Zo kunnen we komen tot denken dat stopt als een probleem opgelost is en dat vriendelijker van toon is. Het resultaat is meer rust in je hoofd, minder malen.
Hier een paar tips om het doordraven in te dammen:
- Train jezelf om te kijken naar wat door je hoofd gaat en haal daar de echte vraagstukken uit
- Doorloop een bewust besluitproces; wat is het probleem eigenlijk, wil en/of moet ik er iets mee, wat zijn mijn opties, welke plussen en minnen hebben de opties, wat vind ik het belangrijkst, welk besluit neem ik?
- Neem je besluit heel bewust, schrijf het voor jezelf uit en hang het ergens op
- Ga over tot uitvoer
Wat je hier ziet is een denkproces dat je concreet helpt. Kenmerkend is vooral dat het op een gegeven moment gewoon klaar is, het denkwerk is gedaan. Meestal is het probleemoplossende proces en het nemen van een besluit niet eens zoveel werk. Het is vele malen korter dan het in cirkels blijven gaan van de niet helpende denkstijl.
Zet een punt en ga wat anders doen
Zodra het helpende denken klaar is loert het doorschieten naar het niet helpende denken. Het weer gaan malen. Dit is het moment om terug te gaan naar je uitgeschreven besluitproces. Is er echt iets veranderd dat vraagt om aanpassing? Meestal is het antwoord ‘nee’. Herbevestig je besluit nog een keer. En daarna? Dan ben je dus vrij! Nu heeft het zin om afleiding te zoeken, iets anders te gaan doen, zodat het mentaal doordraven stopt. Het kost enige training en discipline om dit doordraven te stoppen, je geest is het immers al een hele tijd gewend. Weet; het loont. Meer mentale rust en meer aandacht voor de dingen om je heen zal je beloning zijn. Veel succes!
Speelt mentale onrust bij jou een rol? Heb je het gevoel dat de dingen teveel langs je heen gaan? Dat kan ten goede veranderen. De meeste mensen ervaren al na 4 tot 5 sessies wezenlijk meer rust in hun hoofd.
Hier info over professionele coaching.
Over Monique van Eeuwijk
Mijn naam is Monique van Eeuwijk en ik ben sinds 1997 initiatiefnemer en eigenaar van Binnenzaken Coaching & Training. Ik help je om de modus te vinden om te werken vanuit wat echt is voor jou. Ik (en de coaches en trainers waarmee Binnenzaken samenwerkt) leer je hoe je lekker in je (werk)vel kunt zitten, hoe je lekker in je functie zit en hoe je lekker in de markt blijft liggen.