Zó blijf je er positief in staan
Fris blijven terwijl er veel speelt, het nodige mis gaat, de dingen niet perfect zijn. Voor vele professionals een behoorlijke opgave. In dit blog ga ik in op een aantal aspecten die helpen om een positieve professionele basishouding vast te houden.
Invloed vs. betrokkenheid
Betrokken zijn bij ontwikkelingen is iets anders dan er invloed op hebben. Vaak zie ik dat mensen zich druk maken om dingen waar ze niet echt invloed op hebben. Het moment van besef is onbewust voorbij gegaan. Het effect is dat er veel energie gestopt wordt in denken en voelen over onderwerpen waarop geen actieve invloed uitgeoefend kan worden. En zo wordt een onderwerp onbewust een energievreter. Om dit te voorkomen is het raadzaam bewust te reflecteren op het onderwerp: heb ik hier echt invloed op of heb ik er slechts mee te maken (betrokkenheid)? Het antwoord bepaalt uiteraard of er concrete actie uit volgt of niet. Daarna laat je los wat je los moet laten.
Verwachtingen ‘Als iets wat je verwacht drie keer niet gebeurt, is je verwachting niet reëel’. Ook ik trapte in de valkuil om – veel vaker dan die drie keer – mijn verwachtingen overeind te houden. Ook in mijn coaching en trainingen zie ik mensen eindeloos dezelfde verwachtingen blijven koesteren. Op alle niveaus soms, de samenleving, bazen, collega’s, de organisatie en ook over de mensen die hun privéleven bevolken. Je voelt hem al aankomen, die verwachtingen komen vaak niet uit, er komt geen verandering. Wachten en hopen op verandering is een energievreter van de bovenste plank. Daar blijf je zeker niet fris bij.
Wat er nodig is dat je onder ogen ziet dat je zit te wachten en te hopen. En dat dit je heel veel negatieve energie kost. Het werkt gevoelens van machteloosheid en moedeloosheid in de hand. Ook vraagt het van je dat je de verwachting opgeeft c.q. je verlies neemt. Die ander/de samenleving/de organisatie is zoals hij (of zij) is, je was eigenlijk bezig de ander te willen veranderen. En dat is sowieso meestal een heilloze operatie als die ander zelf niet bezig is met (willen) veranderen. Je verlies nemen is incasseren dat je niet gaat krijgen waar je op hoopte en wat je eigenlijk verwachtte. Het gaat niet komen. Stop je energie niet meer in wachten en hopen. Doe er andere positievere dingen mee!
Dealen met imperfectie
Op veel plaatsen in organisaties is het nogal complex. Er moet veel, er loopt veel, en er gaat ook het nodige mis. Met z’n allen er van leren gaat nogal eens moeizaam. Er gaat veel energie zitten in het structureren ven processen en verbeteringen. Ik zie dat veel professionals moeite hebben om hier langdurig gemotiveerd bij te blijven. Vaak zie ik dat ook op dit punt hoop en verwachting dat het – liefst binnenkort – anders wordt een rol speelt. Weet dat elders niet heel erg veel anders is. Je kunt je energie beter richten op het leren omgaan met deze dynamiek. Nagenoeg iedereen kwam ooit de organisatie binnen om te helpen. Ga weer naar die drijfveer terug, je bent hier om te helpen. En ja, er is veel werk te doen waarin je hulp wordt gevraagd. Draag dus bij aan oppakken, beoordelen, verbeteren, etc. Leer motivatie te vinden voor het stapje voor stapje mechanisme. Zo gaat het nu eenmaal. Soms gaat het één stap vooruit en twee terug. Ook dan ben je er om te helpen, om gewoon weer door te gaan met wat nodig is.
Verder ontwikkelen onder complexe omstandigheden, wat in veel organisaties speelt, vraagt om mensen die het vermogen hebben zich happy te voelen onder die omstandigheden en die de positieve vaart erin houden. Als je daar moeite mee hebt, onderken dat dan bij jezelf en doe er wat aan. Met die eerste stap is de helft al gewonnen!
Om met Loesje af te sluiten, het lijkt simpel en dat is het ook. Een positieve houding vergt vooral een innerlijke zeer bewuste keuze om je niet te laten verleiden tot negativiteit. Die keuze kan je op ieder moment maken!
Is gemotiveerd blijven een punt voor jou? Zoek je manieren om hier anders mee om te gaan? Met persoonlijke coaching maak je concrete slagen in je ontwikkeling. Op een manier die past bij jouw natuur. Gebruik de vrijblijvende intake om te ervaren of professionele coaching bij jou past.
Over Monique van Eeuwijk
Mijn naam is Monique van Eeuwijk en ik ben sinds 1997 initiatiefnemer en eigenaar van Binnenzaken Coaching & Training. Ik (en de bij Binnenzaken aangesloten coaches en trainers) versterken je zelfkennis zodat je vanuit jouw eigen natuur succes kan boeken.